Workshop met Linda Kohanov

Wat een voorrecht was het om aan de driedaagse meesterherder leiderschapsworkshop deel te nemen met Linda Kohanov. En om onder haar begeleiding te werken met de paarden volgens de leidende principes en de vijf rollen van de Meesterherder. Het boek lezen is één, het dan ook werkelijk doen is toch nog wel heel iets anders.

Meesterherders zijn in staat om door het gebalanceerd inzetten van de vijf rollen (de dominante, de leider, de verzorger/metgezel, de wachter en het roofdier) kuddes runderen of paarden te beheren en te verplaatsen. In haar boek beschrijft Linda Kohanov de rollen uitgebreid met hun toegevoegde waarde én met de bijbehorende valkuilen. Het gebalanceerd inzetten van de rollen is wat centraal stond in de workshop.

Veel aandacht werd besteed aan het (h)erkennen van persoonlijk ruimtes, als onderdeel van je lichaam gebruiken als informatiebron. Ons lichaam heeft belangrijke informatie voor ons en draagt heel veel wijsheid in zich. Heel bijzonder om te merken dat je lichaam reageert op het uitspreken van het doel van de ontmoeting en ook als het paard gevraagd werd of het een boodschap voor je heeft.

Ik kwam een oud thema tegen dat ik het goed “moet” doen omdat iedereen naar me kijkt, waardoor ik in mijn hoofd al snel vertrokken was en het contact verloor met mezelf en met het paard. De reactie van paard was zeer confronterend; wat ik ook deed, het zag mij niet en negeerde mij volkomen. Toen ik niet meer wist wat te doen en ik om hulp vroeg, zag het paard mij direct staan en zocht contact. Het mooie met paarden is dat je mag experimenteren met ander gedrag en ze daar direct feedback op geven. Dus in de volgende oefening stond zichtbaar zijn en aanwezig blijven centraal voor mij, met als gevolg dat het contact met het paard er direct was. Wat een mooie leermeesters zijn het toch!

Een mooie uitspraak die bij mij erg aansprak, is dat het lichaam ruimte nodig heeft om de geest aanwezig te kunnen laten zijn. Merk jij dat je onrustig wordt in een situatie waar mensen dichtbij je staan of zitten, kan het zomaar zijn dat je lichaam meer ruimte nodig heeft.

Het herkennen van de grens van het energieveld van het paard en dat van jezelf, was zelfs voor mij met al mijn paardenervaring heel bijzonder om te ervaren. Zo subtiel zijn de signalen die de paarden geven en het is pijnlijk hoe vaak wij daar volledig aan voorbij gaan. Geen wonder dat heel veel paarden emotioneel niet meer aanwezig zijn. We doen dat bij paarden, maar ook bij mensen. Hoe mooi zou het zijn als we meer aandacht zouden besteden aan het onderzoeken en respecteren van onze eigen grenzen en die van anderen zodat we meer aanwezig kunnen blijven.

Het werken met de 5 rollen van de meesterherder is een prachtige manier om meer balans in je leven te krijgen, meer impact te hebben op je omgeving/werk/thuissituatie, om spanning of een conflict om te zetten in een positieve verandering en vooral om effectiever je grenzen aan te geven en jouw eigen ruimte in te nemen.

Met een zeer tevreden en voldaan gevoel ben ik huiswaarts gegaan. Ik heb mooie inzichten gekregen en vaardigheden geleerd die ik toe kan passen in de omgang met mijn kudde én in kan zetten in de coaching van coachees.