Groeien en bloeien

De komende dagen zal de zon zich nog laten zien en ga ik nog even genieten van mijn buitenwerkplek op de veranda. Wat een rijkdom dat ik mijn dagen door mag brengen dichtbij en met de paarden, mijn co-coaches. Ik kijk terug op een heerlijke zomer, die gevuld is geweest van activiteiten waar de paarden centraal staan.

Zo was er de tweede groep die de driedaagse Natuurlijk Leiderschap heeft gevolgd. De feedback direct na afloop versterkte ons gevoel dat we iets heel moois en waardevols hebben gemaakt waarmee mensen echt stappen zetten in hun persoonlijk leiderschap. Op de terugkom dag bleek nog eens duidelijke hoe groot die stappen zijn. Dankbaarheid is het gevoel dat overheerst en we kijken er nu al naar uit de volgende groep te mogen ontvangen in oktober.

De jaarlijkse studiedag met een aantal collega paardencoaches stond ook dit jaar weer op de agenda. Hoe mooi is om een setting te kunnen creëren waar ruimte is voor ieders leervraag en daar gedurende de dag antwoord op te vinden. De vraag die ik mezelf wel eens had gesteld, was of mijn paarden heel duidelijk kunnen zijn in wat ze laten zien. Antwoord op deze vraag heb ik zeker gekregen, want op exact het juiste moment ging Aranco languit liggen in de bak en bleef daar kreunend liggen. Degene om wie het ging herkende onmiddellijk wat hij daarmee wilde zeggen en nam zijn boodschap in dankbaarheid mee.

En dan was er nog de mooie moeder-dochter workshop. Bijzonder om te zien hoe de paarden de relatie tussen de moeders en dochters in beeld brengen en ze uitnodigen om de juiste plek in te nemen. Een workshop waarin we aandacht besteden aan wat zo mooi is aan de ander en dat dan ook delen met elkaar. De deelnemers waren allemaal paardenmensen en een oefening om zonder praten en zonder aanraken paarden mee te nemen en “in te parkeren” viel nog niet mee. Leuk om eens op een heel andere manier naar paarden te kijken.

Is coachen met paarden een waardevolle toevoeging in de begeleidingstrajecten die we doen met teams en met het management?

Dat was de vraag waarmee de trainers van HDLG zelf een dag coachen met paarden zijn komen ervaren in de proeverij die we voor ze georganiseerd hebben. De conclusie aan het einde van dag was een overtuigende JA en dat het werken met paarden heel goed de dynamiek die er binnen een team is inzichtelijk maakt.

Een inkijkje in de HDLG dynamiek kon natuurlijk niet uitblijven als effect van het werk dat de trainers zelf deden met de paarden. Een mooi gesprek daarover was het gevolg, onder het toeziend oog van Maggie. Heel bijzonder om te zien hoe de paarden iedere keer weer de aansluiting zoeken bij de “kudde” als benoemd wordt waar het werkelijk over gaat.

Het neusje van de zalm naast al de mooie activiteiten die ik heb mogen faciliteren, was de trainingsweek die ik zelf heb mogen ondergaan. Het NOW traject (Nature of Wisdom), het eerste deel uit de Nederlandse opleiding van de Eponaquest methode van Linda Kohanov. In dit traject staat je eigen ontwikkeling centraal, waardoor je zelf ervaart wat de kracht van deze methode is. En dat heb ik zeker ervaren, met heel veel nieuwe inzichten ben in naar huis gegaan. Je lichaam als informatie instrument gebruiken, het bevragen en gebruiken als bron van wijsheid die je altijd bij je hebt. Dat het stellen van grenzen zo’n centrale plek inneemt in je leven en het meest bepalend is voor het realiseren van je eigen leven, je droom vorm geven en relaties onderhouden had ik me niet gerealiseerd. Als grenzen niet duidelijk zijn, kun je nooit je volle potentieel leven.

Met wat ik over mezelf geleerd heb door het volgen van het NOW traject voeg ik weer een dimensie toe aan mijn coach-zijn. Het is mijn grote wens mensen dichter bij zichzelf en wat ze werkelijk willen te brengen, door een omgeving te faciliteren waarin ze zichzelf ont-dekken. In de individuele coachsessies die ik na het volgen van de training heb begeleid, heb ik het effect daarvan al direct gezien. In de 3-daagse Natuurlijk Leiderschap die op het programma staat ga ik het zeker meenemen.

Wil jij ook de kracht en de impact van het leren van paarden ervaren?

De eerstvolgende driedaagse Natuurlijk Leiderschap is van 17 tot en met 19 oktober.