Terugkeer naar Liefde

Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we buitenmate krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: ”Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?”

De meeste mensen kennen deze tekst die door Nelson Mendela gebruikt is in zijn inauguratie speech. Het zijn woorden van Marianne Williamson uit het boek Terugkeer naar liefde. Het boek gaat over het beoefenen van liefde. Liefde als uiting van kracht en als antwoord op de problemen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Het boek is bedoeld als gids voor de wonderbaarlijke toepassing van liefde en als hulp om de principes van Een cursus in wonderen in praktijk te brengen. Er wordt in het boek veelvuldig verwezen naar teksten uit de bijbel, naar God, naar Jezus en naar de heilige geest.

Geloof in God

Ik ben opgegroeid met geloof, maar ben het in de loop van mijn leven kwijtgeraakt. Te vaak heb ik gezien hoe geloof de bron van haat is. Geloof gezien dat gebruikt wordt om juist de verschillen te benadrukken en de ander daardoor uit te sluiten. Hoe het volk van God, dat als geen ander weet wat het is het om vervolgd te worden, zich in het beloofde land gedraagt ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners. Geloof dat gebruikt wordt door machthebbers om angst te zaaien en het volk klein te houden. Misbruik door dienaren van God in de kerk, vaak onder de pet gehouden uit naam van het geloof.

Met deze kritische achtergrond is het een verademing om de uitleg te lezen die Marianne Williamson in dit boek geeft aan het geloof en aan God.

Veel mensen zijn bang voor God. Als we God beschouwen als een wispulturig en oordelende instantie buiten onszelf, is het weinig aantrekkelijk deze instantie om hulp te vragen. Maar God is liefde en Hij woont in ons. Wij zijn geschapen naar zijn evenbeeld, of geest, wat inhoudt dat wij een uitbreiding zijn van zijn liefde en Zonen zijn van God. De Cursus stelt dat we een ‘autoriteitsprobleem’ hebben. Wij denken dat we God hebben bedacht, in plaats van ons te realiseren dat Hij ons bedacht heeft. In plaats van te accepteren dat Hij ons geschapen heeft als liefdevolle wezens, zijn we zo arrogant geweest te denken dat wij onszelf en daarna God konden creëren. We hebben een God verzonnen naar ons evenbeeld. Wij zijn vaak boos en veroordelend, en deze eigenschappen hebben we op Hem geprojecteerd. Maar God blijft wie Hij is en altijd zal blijven: energie, de gedachte van onvoorwaardelijke liefde. God kan geen woedende of veroordelende gedachten denken. Hij is barmhartigheid, mededogen en totale acceptatie. Dit zijn we vergeten en daarmee zijn we vergeten wie we zijn.

Leven vanuit liefde of vanuit angst

Het serieus nemen van liefde vraagt een verandering in ons denken. Na het lezen van Ongewoon gesprek met God van Neal Donald Walsh raakte ik geïnspireerd om de keuze te maken om vanuit liefde te leven in plaats van vanuit angst. De keus maken is één, ernaar leven is een iets ingewikkelder verhaal heb ik ervaren. Er zijn zoveel gewoontes in denken en doen die ik me in de loop van mijn leven heb aangeleerd en als normaal ben gaan beschouwen, dat het niet altijd meevalt  om een antwoord te vinden op de vraag: Wat zou liefde doen?

Je overgeven aan God zoals Marianne Williamson dat beschrijft, riep in eerste instantie behoorlijke weerstand bij me op. Kan ik mijn oude beeld van God loslaten? Ben ik bereid daarvoor het beeld van God als Liefde in de plaats te zetten en de overgave aan God puur te ervaren als de overgave aan liefde? Je overgeven aan God betekent: loslaten en uitsluitend liefhebben. Door in elke situatie prioriteit te willen geven aan de beoefening van liefde, stellen we de kracht van God in werking. Daardoor kunnen we ons laten leiden door een macht die groter is dan wij.

De laatste weken ben ik heel bewust bezig om los te laten en me over te geven aan deze grotere macht. Na een lange periode die gekenmerkt werd door grote druk op mezelf uitoefenen en controle willen hebben, heb ik me na het faillissement in 2013 kunnen overgeven aan dat wat er op mijn pad kwam. Terugkijkend zie ik dat ik juist in die periode heel veel rijkdom heb ervaren. Er was altijd genoeg en ik werd voorzien in dat wat ik nodig had. Vanuit dat vrije gevoel heb ik de kracht van God in werking kunnen stellen en heeft een droom zich gerealiseerd; een plaats om te wonen met ruimte voor onze PK’s. Zittend achter mijn laptop kijk ik uit op de garage waar de Triumph en de motor van Harry staan en daarnaast zie ik het weiland waar de vijf pony’s en paarden lopen.

Het afgelopen jaar voelde ik de druk van geld weer toenemen. Vaker waren we weer gedachten als ‘er moet meer geld verdient worden’, ‘er moet meer werk zijn’ en ik voelde vooral de druk om te presteren weer in mij toenemen. Door het lezen van het terugkeer naar Liefde heb ik pas op de plaats gemaakt en heb ik het besluit genomen me over te geven aan Gods plan.

Gods plan

Ik hoef niets toe te voegen aan Zijn plan. Maar om het te ontvangen, dien ik bereid te zijn het niet door het mijne te vervangen. Dat is alles. Voeg er meer aan toe, en je zult het weinige dat gevraagd wordt alleen maar wegnemen. Het is niet onze taak om uit te zoeken hoe de doelen van God verwezenlijkt moeten worden op aarde. Dan helpen we Hem niet, dan werken we Hem tegen. Wij hoeven alleen maar ons hart en hoofd grondig af te stemmen op zijn geest in ons, zodat ons leven een instrument wordt van zijn wil. Dan krijgen we vanzelf inzichten. Zaken komen in een stroomversnelling.

Het enige dat ik te doen heb, is af te stemmen op mijn hart en op de liefde. De verandering waar ik naar op zoek ben, is een verandering in mezelf. Wonderen die in mijn leven gebeuren, zijn niets ander dan een verandering in mijn kijk op de wereld. Wat ik geef zal naar mij terugkomen, dus als er een verandering in mij is, zal ik dat terugzien in de wereld om mij heen.

De paarden helpen me om af te stemmen op mijn hart en op de liefde. Wat ben ik dankbaar dat ze zo dichtbij zijn en dat zij me keer op keer eraan helpen herinneren waar het in het leven over gaat: aanwezig zijn in het moment,  liefhebben en loslaten.

De cursieve teksten zijn citaten uit het boek Terugkeer naar Liefde

Ontvang gratis vijf adviezen voor een ontspannen en zinvol leven