Wat is jouw verhaal?

Inmiddels zijn ze er wel al aan gewend om met z’n tweetjes uit één hooibak te eten. Net als gisteren en eergisteren, gooi ik vanmorgen twee plakken hooi in de bak en Aranco begint gelijk te eten. Maggie reikt met haar hoofd voorzichtige uit richting het hooi en de kleine veelzeggende beweging van de neus van Aranco is al voldoende om haar terug te doen trekken. “Kom op Maggie, laat je niet zo intimideren door hem”, “Laat je niet wegzetten door hem, jij mag ook”. Ik ga wat tussen hen tweeën in staan, daarmee wat ruimte creëren voor Maggie om erbij te komen. Ik hoor het mezelf zeggen en zie wat ik doe en vraag me af tegen wie ik het nou eigenlijk heb.

Heb ik hier tegen Maggie, of heb ik het eigenlijk tegen mezelf? Vertel ik haar wat ik eigenlijk zelf zou moeten doen? Als in een flits gaat er van alles door mijn hoofd, wat zegt dit over mij, hoe doe ik dat? Ik herken de aftastende én de terugtrekkende beweging zodra de ander een klein signaal geeft dat het niet ok is. Ik begin steeds beter te leren om dan niet te vertrekken, maar om te blijven en het aan te gaan met mezelf en met de ander. Is dat wat ik Maggie zojuist adviseerde?

Het verhaal dat ik mezelf vertel over wat er gebeurt bij de paarden, is een verhaal dat past bij mijn eigen thema’s en overtuigingen en mezelf dat horen vertellen geeft mij een mooi inzicht in waar ik sta op dit moment in mijn eigen ontwikkeling.

Ik dacht dat ik dit verhaal al achter me gelaten had, maar in de dagelijkse praktijk zie ik op momenteel dat het verhaal er nog steeds is en kennelijk nog de behoefte heeft gezien en gehoord te worden. Het is het verhaal dat gaat over me zichtbaar maken in iets dat voor mij belangrijk is, kijken naar de ander hoe die hierop reageert en dan vervolgens de waarde van waar ik voor sta bepalen op basis van die reactie. Klopt de reactie met mijn verwachting, dan ben ik ok, reageer de ander anders dan ik had verwacht, ben ik niet ok.

Eerst was het een volledig onbewust proces en deed ik het altijd. Het maakte me onzeker en het beïnvloedde mijn eigenwaarde en deed me ook aan mijn eigen gevoel twijfelen. Ik verdween, mentaal en vaak ook fysiek. Ik trok me terug in mezelf. De paarden waren het die me altijd in contact hielden met mijn gevoel, bij hen voelde ik me thuis en veilig. Ik kon toen nog niet in woorden vatten, het was vooral het gevoel dat zij mij gaven.

Het verhaal belemmerde me in het aangaan van nieuwe dingen, ik vertrouwde niet meer op mezelf en was bang voor dingen die konden gebeuren en die ik wellicht niet kon controleren. Toen ik me dit proces bewust werd, had ik geen idee wat ik ermee aan moest en ging ik mezelf overschreeuwen. Ik had niemand nodig en kon het allemaal wel alleen. Ik deed waar ik goed in was en hield me vast aan structuren en (zelf opgestelde) regels. Deze strategie zorgde ervoor dat ik niet meer afgewezen kon worden en scheelde een hoop teleurstelling en verdriet. Het maakte dat ik een 20 jaar een eigen bedrijf had waar we mooie gestructureerde producten maakten.

En toen begon ik te ontdekken dat ik heel goed voelde wat er speelde en hoe het was bij de ander. Ik ontdekte dat het meestal niet van mij is waar de ander op reageerde. Dat de reactie voortkwam uit het verhaal van de ander en helemaal niets met mij te maken had. Ik zorgde hoogstens voor een ongemakkelijk gevoel dat geuit werd en waar ik niet meer dan de toevallige passant was waar het op geprojecteerd werd. Toen ik dit ontdekte, begon er een verlangen te ontstaan om daar meer mee te doen en toen begon ik ook de waarde en de rol van de paarden te begrijpen. Zij zijn zuiver in hun reactie en hebben geen verhalen.

Door het in kaart brengen van mijn drijfveren en talenten met TMA scan, kreeg ik nog meer zicht op hoe deze bij mij werken. Hoe empathie en onafhankelijk denken een bontje vormen en dikke vrienden zijn, maar er ook voor zorgen dat ik soms een ander resultaat krijg dan ik eigenlijk wil. Bewust een keuze maken voor de inzet van een van beide drijfveren helpt mij om mijn leven aangenamer te maken.

De vele gesprekken met mensen die ik in de afgelopen jaren heb gevoerd over hun drijfveren en talenten, hebben me laten zien dat drijfveren en talenten hun eigen verhaal hebben en dat het veel inzicht kan geven om naar dit verhaal te luisteren.

Wil jij eens op een bijzondere manier naar je drijfveren en talenten kijken, neem ze dan een keer mee de bak ik en ervaar wat een paard jou kan laten zien over jouw verhaal en over jouw drijfveren en talenten.

Bel of mail me om een afspraak te maken

06 83 96 81 83
info@horsesjoe.nl.